2025 – Anul rezervistului militar: anul în care ni se spune din nou că „NU este cazul"



Când un proiect de lege adoptat în unanimitate, stipulează în expunerea de motive sintagma „NU este cazul” în ceea ce privește impactul economic sau financiar, dar și efectele asupra legislației, știm deja că e vorba de rezerviștii militari. 

O categorie profesională, un corp de armată care a servit cu loialitate statul român, rezerviștii militari sunt din nou trecuți în plan secund, camuflați în indiferență legislativă, sub pretextul festiv al inițiativei 2025 – Anul rezervistului militar

Sună frumos, festiv, național. 

În realitate? Doar un nou proiect de lege ambalat patriotic.

În loc de recunoaștere concretă, în loc de aplicarea integrală a Legii 223/2015 privind pensiile militare — o lege care nici măcar nu a fost aplicată vreodată în forma sa originală — sau promulgarea Legii 559/ 2024 pentru completarea Legii pensiilor militare, rezerviștii primesc încă un document decorativ. Fără niciun impact financiar. Fără nicio reparație. Fără nimic. Doar un „an comemorativ”, fără conținut și fără valoare.

Iar în timp ce guvernele au jonglat ani la rând cu ordonanțe de urgență care au ciuntit, amputat și distorsionat drepturile consfințite prin lege, rezerviștii au fost nevoiți să lupte în instanță pentru ceea ce li se cuvine prin lege. Sute, mii de procese, proteste în stradă, scrisori deschise, apeluri disperate. 

Pentru ce? Pentru a fi tratați ca cetățeni cu drepturi egale, nu ca o masă inertă de care politicienii își aduc aminte doar în campaniile electorale.

Sintagma „NU este cazul”, inserată cu cinism în expunerea de motive a legii privind Anul rezervistului militar, nu face decât să întărească ceea ce rezerviștii știu deja: pentru factorul politic, rezerviștii nu contează

Nu sunt o forță electorală semnificativă? Atunci nu merită compensații. 

Nu mai sunt în activitate? Atunci pot fi ignorați. 

Nu mai defilează unitar în formație ? Atunci pot fi înfrânți individual, în tăcere, în plan legislativ și în instanță.

Dar precedentul alegerilor recente arată altceva. Alegerile parlamentare și prezidențiale de anul trecut au fost o lecție pe care cei aflați la guvernare încă se prefac că nu au înțeles-o. Mobilizarea fără precedent a rezerviștilor militari și a familiilor acestora, alături de militarii în activitate, românii din diaspora și oamenii de rând din țară, a fost un răspuns direct și clar la promisiunile neonorate, la batjocura repetată și la ignorarea sistematică a unei categorii esențiale pentru siguranța națională, dar și a românilor din clasa de mijloc, atât din țară cât și din diaspora.

Prin votul lor, acești oameni au spus, răspicat: „NU se mai poate”.

Rezervistul militar român nu mai acceptă festivismul fără fond, retorica goală și batjocura tăcută a unor proiecte de lege fără substanță. 

Dacă 2025 va fi cu adevărat „Anul rezervistului militar”, atunci să fie anul în care se face dreptate. Nu anul în care ni se mai aruncă, cinic și iresponsabil, acel „NU este cazul”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Schimbare de paradigmă la CCR – De la anatema asupra pensiilor militare la protecție constituțională – De ce, acum?

Pensiile militare - Concluzii, Scenarii și Simulări în raportul Băncii Mondiale

Pensiile militare și lecția Constituției