Despre sesizarea abuzului avocatului poporului vs. sesizarea parlamentului și administrației prezedințiale
...lupta pe #frontuldeacasa
Solicitarea demisiei avocatului poporului vehiculată în diferite medii ale asociațiilor de rezerviști, este o variantă, dar nu o soluție.
(...)Legea în discuție era menită să ofere o reparație simbolică militarilor rezerviști, prin actualizarea soldelor de grad și funcție.
Totuși, într-o mișcare pe care o consider aproape un abuz de putere, Avocatul Poporului prin sesizarea către CCR, a pus sub semnul întrebării această lege, la presiunile unor "gulerati" și "înstelați" considerând-o neconstituțională, doar pentru a amâna promulgarea acesteia pentru o perioada nedefinită, făcând "jocurile" politice ale unor candidați la funcția supremă în stat.
Respingerea unui act menit să corecteze măcar o parte din nedreptățile față de noi, cei care ne-am dedicat viața apărării țării, a fost ultima picătură într-un pahar deja plin de dezamăgiri.
Având în vedere "scenariul" care a fost creat pentru depunerea sesizării, eu cred ca ar trebui să facem demersuri în parlament, iar cu ajutorul parlamentarilor din comisiile de specialitate care doresc cu adevărat să ne ajute, să solicităm analizarea, reevaluarea și retragerea sesizării, datorită presiunii și interferenței factorului politic prin interpuși, în deciziile instituției avocatului poporului.
Retragerea unei sesizări înaintate de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României (CCR) este o situație rară și delicată, având în vedere că această instituție este independentă și, prin Constituție, protejează drepturile și libertățile cetățenilor. Procedural, Avocatul Poporului poate decide să își retragă o sesizare înainte ca CCR să înceapă analiza pe fond a acesteia, dar numai în anumite condiții și cu o justificare serioasă.
Dacă există suspiciuni că sesizarea a fost făcută la presiunea sau influența unui partid politic, iată câteva opțiuni prin care se poate analiza și, eventual, retrage sesizarea:
1. Controlul de Etică.
În primul rând, ar putea fi inițiate proceduri interne de verificare a integrității deciziilor Avocatului Poporului. Acest lucru poate fi realizat de comisiile parlamentare care supraveghează activitatea instituției, cum ar fi Comisia pentru Drepturile Omului din Parlament. Dacă sunt descoperite nereguli, acestea pot recomanda Avocatului Poporului să reevalueze decizia.
2. Solicitarea Publică și Presiunea Civică. Organizațiile civice și cetățenii afectați de sesizare pot face apeluri publice sau petiții, prin care să ceară retragerea sesizării. Avocatul Poporului este un reprezentant al cetățenilor și, deși deciziile sale sunt autonome, acesta ar trebui să țină cont de opinia publică în cazul unor astfel de situații.
3. Declarații și Plângeri Oficiale.
Reprezentanții altor partide sau instituții (cum ar fi organizațiile și asociațiile de pensionari militari sau sindicatele din armată, în acest caz) pot depune plângeri sau sesizări oficiale către Parlament, acuzând posibile interferențe și cerând o reevaluare din partea Avocatului Poporului.
4. Cererea de Explicații din Partea Parlamentului.
Avocatul Poporului este numit de Parlament, iar comisiile parlamentare au autoritatea de a cere explicații Avocatului Poporului în legătură cu deciziile sale, mai ales dacă există suspiciuni că acestea ar putea fi influențate politic. În cazul în care se constată că sesizarea ar fi fost făcută sub presiuni politice, Parlamentul poate recomanda retragerea.
5. Modificări Legislative.
În anumite cazuri, se pot iniția modificări legislative sau interpretări oficiale care să limiteze sau să reglementeze mai strict tipurile de sesizări pe care Avocatul Poporului le poate face către CCR. Totuși, aceasta este o soluție pe termen lung și nu va rezolva situația unei sesizări aflate în desfășurare.
6. Revocarea Avocatului Poporului.
Dacă se descoperă dovezi clare de interferență politică, Parlamentul are puterea să demită Avocatul Poporului, însă aceasta este o măsură extremă și implică o procedură complexă. Într-un astfel de caz, instituția ar urma să aibă un nou Avocat al Poporului, care poate decide să reanalizeze oportunitatea continuării respectivei sesizări.
Retragerea efectivă ar necesita însă voința Avocatului Poporului de a o face.
Dacă totuși acesta consideră că decizia sesizării CCR este justificată și nu retractează actul, acesta va rămâne în jurisdicția Curții Constituționale pentru analiză și decizie.
(...)Am redactat această petiție, dar te rog să o transmiți în nume personal, la administrația prezidențială și în cele două camere ale parlamentului, la comisiile de abuzuri.
Petiție transmisă,
Către Parlamentul României și Președintele României
Subsemnatul, Bejinariu Narciz, rezervist militar, vă aduc la cunoștință un abuz grav comis de Avocatul Poporului prin sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) în legătură cu proiectul legislativ PLx-540/2024, referitor la completarea Legii pensiilor militare. Această acțiune depășește atribuțiile instituționale ale Avocatului Poporului și este un atac direct împotriva drepturilor fundamentale ale pensionarilor militari. Solicităm Parlamentului României nu doar respingerea acestei sesizări, abuziv întocmită, ci și constituirea unei comisii parlamentare pentru investigarea acestui abuz major prin interferența factorului politic in instituția avocatului poporului și promulgarea urgentă a Legii 559/2024, recent votată în Senat, camera decizională.
Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, această instituție are ca scop apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice în relația cu autoritățile publice. Conform art. 1 alin. (1) din legea menționată și art. 58 alin. (1) din Constituție, rolul Avocatului Poporului este strict limitat la protejarea drepturilor cetățenilor, fără a se implica în alte chestiuni legislative.
În cazul sesizării privind proiectul de lege PLx-540/2024, doamna Renate Weber, în calitate de Avocat al Poporului, a acționat dincolo de limitele funcției, intervenind asupra unei legi ce vizează pensiile militare, aspect care nu intră în domeniul său de activitate. Această acțiune încalcă principiul constituțional de neamestec în probleme care nu afectează direct drepturile cetățenești, folosind instituția Avocatului Poporului în scopuri politice, distorsionându-i adevăratul rol.
CCR a specificat în propria doctrină că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea doar în probleme legate de apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Interpretările Legii ce face obiectul sesizăriisunt în afara mandatului Avocatului Poporului.
Considerăm că această sesizare a CCR este folosită pentru a servi unele interese politice și amestecul factorilor politici în deciziile instituției avocatului poporului, astfel că acesta nu mai reprezintă drepturile cetățenilor.
Această sesizare este un abuz major și afectează grav drepturile pensionarilor militari.
În contextul economic dificil și al deficitului bugetar, întârzierea în implementarea acestei legi ar putea adânci nesiguranța și instabilitatea acestei categorii.
Având în vedere că Senatul, ca și cameră decizională, a adoptat Legea 559/2024, vă solicităm ca aceasta să fie promulgată de urgență de către Președintele României, în termenul constituțional, pentru a asigura aplicarea fără întârziere a măsurilor de protecție a pensionarilor militari.
Ca urmare a celor expuse solicit Parlamentului și Președinției României următoarele măsuri:
1. Respingerea sesizării Avocatului Poporului -
Susținem respingerea sesizării adresate CCR, invocând depășirea atribuțiilor și rolului constituțional al instituției Avocatului Poporului.
2. Constituirea unei comisii parlamentare de anchetă -
Solicităm înființarea unei comisii parlamentare pentru investigarea acestui abuz, analizarea conduitei Avocatului Poporului și elaborarea unui raport care să prevină astfel de acțiuni cu impact grav asupra drepturilor pensionarilor și altor categorii vulnerabile.
3. Promulgarea de urgență a Legii 559/2024 de către Președintele României -
Solicităm promulgarea Legii 559/2024, votată în Senat, în termenul constituțional, pentru a asigura aplicarea fără întârziere a măsurilor de protecție a pensionarilor militari.
4. Clarificarea și consolidarea legislației privind Avocatul Poporului -
Solicităm modificarea Legii nr. 35/1997 pentru a restrânge strict competențele Avocatului Poporului, astfel încât acesta să nu mai poată interveni în probleme ce depășesc sfera apărării drepturilor fundamentale.
5. Protejarea și susținerea drepturilor pensionarilor militari -
Cerem aplicarea neîntârziată a măsurilor din legea 559/2024, pentru a garanta un trai demn și stabil pensionarilor militari, fără amânări din motive politice.
Această petiție este o pledoarie pentru protejarea drepturilor fundamentale ale pensionarilor militari și pentru respectarea atribuțiilor instituționale.
Vă solicităm respectuos să acționați pentru protejarea statului de drept și pentru apărarea drepturilor tuturor cetățenilor.
Narciz Bejinariu, rezervist militar
Mă revolta faptul că tot timpul se invocă că militarii nu contribuie,ceea ce este o minciună, contribuie că orice angajat în același cuantum, dar banii se duc la bugetul de stat.caplorice cetățean c
RăspundețiȘtergere